[FAQ] LOKI

Będą tu umieszczane na bieżąco rozwiązania znanych problemów.

[FAQ] LOKI

Postprzez Techland-Support » 11 wrz 2007, o 08:31

##FAQ##
Update 1 11.09.2007 13.48
Update 2 11.09.2007 15.46
Update 3 01.10.2007

FAQ jest już dostępny na stronie http://www.techland.pl w dziale pomoc

Nie mam klucza seryjnego i co teraz?
Postanowiliśmy dla waszej wygody wydać lokiego bez klucza jedyne co musicie zrobić to co jakiś czas włożyć płytę do napędu (dokładnie macie też napisane kiedy)

Dlaczego nie chce mi się zainstalować?
Na niektórych systemach np Windows XP SP1 instalator może przerywać niespodziewanie pracę w takim przypadku proszę zainstalować .NET Framework 2 można go pobrać ze strony Microsoft-u

Dlaczego prosi mnie o nr seryjny skoro go nie ma?
[Jeśli instalowali państwo jakieś patche proszę najpierw zapoznać się z tematem poniżej]
Większość problemów, związanych z zabezpieczeniem gry, wywołuje sterownik SPTD. Sterownik ten nie jest integralną częścią systemu Windows, a instalowany bywa zazwyczaj wraz z aplikacjami typu Daemon Tools czy Alcohol. Ich usunięcie powinno rozwiązać problem. Jeżeli usunięcie tych aplikacji nie rozwiązuje problemu, można skorzystać z narzędzia do usuwania sterownika SPTD - znaleźć je można pod adresem:
http://www.duplexsecure.com/downloads
(po uruchomieniu wybrać "Uninstall").

Jeżeli mimo zastosowania się do powyższych kroków podczas próby
uruchamiania gry nadal pojawia się prośba o podanie klucza, prosimy o
naciśnięcie przycisku "Informacje" i przesłanie wygenerowanego raportu
na adres pomocy technicznej firmy Techland:
info@techland.pl
Raport ten pozwoli nam na wygenerowanie klucza odblokowującego, który
umożliwi bezproblemowe uruchamianie gry.

Instalacja Patchy
Gra wydana na polski rynek jest w wersji 1.0.6.0 i nie wolno instalować patcha o tym oznaczeniu. Zaleca się jednak instalację patcha 1.0.7.0 o nazwie "Setup-Loki-Patch-AllLanguages-cd-1.0.7.0.exe" proszę zwrócić na nazwę szczególną uwagę ponieważ jest także dostępny patch do wersji dystrybuowanej poprzez sieć o nazwie "Setup-Loki-Patch-AllLanguages-hw-1.0.7.0.exe" po jego instalacji gra prosi o numer seryjny, w tym przypadku proszę najpierw zrobić kopie postaci (jej pliki znajdują się w katalogu "Characters" a ten z kolei znajduje się w głównym katalogu gry) a następnie odinstalować grę i zainstalować ja ponownie wraz z właściwym patchem.
Ostatnio edytowano 1 paź 2007, o 14:41 przez Techland-Support, łącznie edytowano 2 razy
Techland-Support

Postprzez Luis666 » 13 wrz 2007, o 11:53

Witam :)

Wczoraj zakupiłem oryginalna Gre LOKI w MEDIA MARKT.Mam 2 problemy.Instalacja przebiega bez problemu,gra uruchamia sie normalnie, przy wyborze opcji wyswietlania (CIENIOWANIA I POŚWIATA) i zatwierdzeniu gra po ponownym uruchomieniu nadal je wyłącza.To jeden problem,teraz Drugi ten bardziej wkurzający :D Kiedy już wejdę do gry(czyli znajde sie juz w świecie gry :):):)) to coś sie dzieje z moimi napisami.Są bardzo mało wyraźne bez względu na jakiej rozdzielczości gram.Czasami prawie nie czytelne,głównie mniejsze napisy.Nie wiem jaki jest tego problem,sterowniki do karty graficznej są aktualne.

Moja Konfiguracja Sprzętowa.

Athlon 64 3500+
1024 DDR RAM
Dysk MAXTOR 160 GB
Karta Graficzna ATI RADEON 9550 PRO

Monitor SAMSUNG SyncMaster 732n
Rozdzielczość jakiej używam na Pulpicie to 1280 na 1024 (32 Bit)

Zmieniałem rozdzielczość monitora ale to nic nie daje.

Prosił bym o odpowiedz,może wy wiecie jaki jest problem.

Pozdrawiam
Luis666

Postprzez Techland-Support » 13 wrz 2007, o 12:54

A proszę spróbować uruchomić grę w Domyślnych ustawieniach graficznych.
Nieczytelność może być powodem ustawienia niewłaściwej rozdzielczości.
Techland-Support

Postprzez chrupek » 13 wrz 2007, o 13:31

Ja tez mam problem z LOKI bo gdy go odpalam to pokazuje komunikat ze aplikacja NIE zostala poprawnie zainicjowana i nic sie nie da zrobic. Zmienialem ustawienie mam poprawne sterowniki a tu nic. nie wiem co mam robic.

moj komp to:
P4 2x3.06
radeon x600 pro
512 ddr
Ostatnio edytowano 13 wrz 2007, o 17:07 przez chrupek, łącznie edytowano 1 raz
chrupek

Postprzez endrju321 » 13 wrz 2007, o 15:17

w czasie gry w sieci podczas walki z paroma stworkami naraz "wywala" mnie z gry tzn. ekran robi się biały i wyświetla się komunikat :
Wystąpił problem z aplikacja Loki.exe i zostanie ona zamknięta.Informacje o błędzie podają:
AppName:loki exe AppVer 1.0.6.0
ModName : msvcp 80 dll
ModVer : 8.0.50727.42
Offset : 0003918
grę instalowałem parę razy , dołożona jest pamięć (teraz 2048)
Karta grafiki : GF 7600 gt
Procek : AMD 3800
endrju321

Postprzez endrju321 » 14 wrz 2007, o 14:46

Panowie z Techlandu , czekam na odpowiedź
endrju321

Postprzez Techland-Support » 14 wrz 2007, o 17:06

W ciągu najbliższych dni ma zostać wydany patch 1.0.7.0 który powinien naprawić wszystkie do tej pory zaobserwowane błędy.
Techland-Support

Postprzez endrju321 » 14 wrz 2007, o 18:30

Mam więc kolejne pytanie : po co było tworzyć ten temat skoro wspaniały patch ma wszystko naprawić ? Od razu napisać :kolejne patche załatwią wszystkie problemy (łącznie z tymi które jeszcze nie zostały zgłoszone) i po sprawie - zamknięty wątek.Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :idea:
endrju321

Postprzez chrupek » 14 wrz 2007, o 19:35

Te kilka najblizszych dni to ile tak mniej wiecej?? tydzien?? miesiac??
chrupek

Postprzez Freak » 15 wrz 2007, o 13:32

'' Jeżeli mimo zastosowania się do powyższych kroków podczas próby
uruchamiania gry nadal pojawia się prośba o podanie klucza, prosimy o
naciśnięcie przycisku "Informacje" i przesłanie wygenerowanego raportu
na adres pomocy technicznej firmy Techland:
info@techland.pl
Raport ten pozwoli nam na wygenerownie klucza odblokowującego, który
umożliwi bezproblemowe uruchamianie gry. ''

Nie wiem gdzie jest napis 'informacje' gdy dochodze do gry to mi wyskakuje okno i są 3 wybory: aktywacja, kup, wyjście...

Pozdrawiam.

EDIT: wystarczy zdeinstalować gre i znowu zainstalować i wszystko jest ok :) - przynajmniej u mnie działą :].

Pzdr.
Freak

Postprzez chrupek » 15 wrz 2007, o 17:35

Sorry ale w moim przypadku reinstal nie pomaga bo dalej jest problem z loki.exe i wywala ze aplikacja nie zostala poprawnie zainicjowana
chrupek

Postprzez chrupek » 17 wrz 2007, o 08:11

Mozecie podac mniej wiecej termin wydania tego patcha?? i co dokladnie zmieni
chrupek

Postprzez oski81 » 18 wrz 2007, o 00:05

Ja też jestem ciekawy nowego patcha bo problemy są u mnie na przykład gra chodzi lepiej przez neta niż normalnie na singlu to znaczy mniej się zacina.
oski81

Postprzez Mirek » 18 wrz 2007, o 14:08

Wystąpił problem z aplikacją Loki i zostanie ona zamknięta. Przepraszamy za kłopot.
Sygnatura błędu
AppName:loki.exe AppVer.1.0.6.0 ModName:ntdll.dll
ModVer: 5.1.2600.2180 Offset:000122ba

Powiem wam , że wcale mnie nie zadawala taka informacja .
Gra od czasu błedu nie daje sie uruchomić - koniec jest zawsze ten sam j/w.
Proszę o wiadomość co mam teraz zrobić z tym fantem.
Mirek

Postprzez jarekgerus » 18 wrz 2007, o 15:34

endrju321 napisał(a):Mam więc kolejne pytanie : po co było tworzyć ten temat skoro wspaniały patch ma wszystko naprawić ? Od razu napisać :kolejne patche załatwią wszystkie problemy (łącznie z tymi które jeszcze nie zostały zgłoszone) i po sprawie - zamknięty wątek.Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :idea:

no to czekamy niecierpliwie
jarekgerus

Postprzez Techland-Support » 18 wrz 2007, o 16:22

Dziękujemy za wszystkie opinie, na bieżąco pracujemy nad rozwiązaniem Państwa problemów i mamy pewne sugestie dla osób, które natknęły się na problemy z przechodzeniem pomiędzy poziomami.
Testy przeprowadzone przez nasz dział kontroli jakości wykazują, że problemy tego typu pojawiają się po zainstalowaniu patcha 1.0.6.0. Prosimy NIE INSTALOWAĆ tego patcha - polska wersja zawiera już wszelkie bieżące aktualizacje. Na dniach udostępnimy patch 1.0.7.0, który będzie w pełni kompatybilny z polską wersją gry LOKI.
W razie wystąpienia problemu z przechodzeniem między poziomami, prosimy o usunięcie pliku "MergedLevels.xmd" - który domyślnie instalowany jest do katalogu: C:\Program Files\Cyanide\Loki\Data\Level
Techland-Support

Postprzez chrupek » 18 wrz 2007, o 21:16

Ja NIE INSTALOWALEM zadnego patcha a mam problemy z loki.exe nie wiem czemu. Nie da sie w zaden sposob odpalic gry
chrupek

Postprzez pudini » 20 wrz 2007, o 07:35

ja nie instalowalem tego patcha 1.06. czy cos tam. kupilem wersje polska w empiku i mam problem przy przechodzeniu z lokacjami. problem ten opisalem w swoim poscie i wyslaem meila do techlandu z szczegolowym opisem oraz zdjeciami.
jesli chodzi o sugestie uusniecia tego pliku mergedlevels to to zrobilem i dalej wystepuje ten sam problem. jak mozna bylo wypuscic na rynek taka wersje gry gdzie 3/4 osob nie moze w nia grac. jedni nie moga jeje odpalic,innym podczas grania sie wszytko wali. nie spotakalem sie z tak kiepskim polskim dystybutorem gier, a mam troche rpg w kolekcji od roznych poslkich dystrybutorow i nigdy nie mialem problemow. dobrze ze witchera Wy nie dystrybujecie bo bym sie juz totalnie zalamal.
pudini

Postprzez endrju321 » 20 wrz 2007, o 14:05

Pudini Brawo !Też się przyłączam do Twojego stwierdzenia że gra jest niedopracowana pod względem technicznym. Ale tak to właśnie wygląda w polskich warunkach : dystrybutor tylko odcina kupony (czytaj pobiera swoją marżę). Jak miałem kiedyś problem z Diablo to CD Projekt wysłał mnie po poradę do Blizzarda .Naraze problem z Loki mi wygasł samoistnie - sprzedałem grę (ale nie zapeszam bo jeszcze nie mam za nią kasy)
endrju321

Postprzez pudini » 20 wrz 2007, o 15:46

ciekawe czy znajde jakiegos f... zeby to popchnac gdzies dalej. trudno sie mowi.umoczyelm kase i grac nie moge. jak skonczy mi sie remont w chacie i podebne swoje stale lacze do kompa to bede cial w cabala za kotrego tez place, ale przynajmniej wiem za co.
pudini

Postprzez chrupek » 20 wrz 2007, o 16:41

Zgadzam sie z wypowiedziami. Wydana zostala gra w ktora bardzo duzo osob nie moze grac. Wydane pieniadze na darmo....
chrupek

Postprzez lukaszm » 20 wrz 2007, o 21:07

Dokładnie... To skandal. Wielkie halo, że 7.09 premiera, kupiłem edycję kolekcjonerską i mam ten sam problem z lokacjami. Przykro mi, ale usunięcie tego pliku nie pomaga, a żadnego patcha również nie instalowałem.
lukaszm

Postprzez mysiaczek » 20 wrz 2007, o 22:43

Na wstępie pragnę powiedzieć że w moim przypadku też nie obyło się bez problemów (Star-Force;/)
A teraz przejdę do treści właściwej.
Jesteście barany, lamy i kafelki!
A dlaczego? proszę bardzo:
1) Techland jest dystrybutorem i zrobił jedynie lokalizację + reklama pudełka, tłocznia itd nie on odpowiada za błędy In-game. W dzisiejszych czasach taka firma dostaje grę, wersje finalną i tylko i wyłącznie pliki lokalizacyjne, nie ma ona dostępu do źródła i pewnie Techland opracowywał lokalizację na wersji gry która został już wcześniej wydana w innych krajach.
2) @pudini 3/4 graczy?? to jest na prawdę zabawne!! z tego co widzę na forum to graczy z takimi błędami można policzyć na dłoniach jednej ręki dodając do tego ludzi którzy tu nie trafili albo nie mają neta to powiedzmy z 50 dodamy jeszcze ze 50 tak żeby była równa setka i jeśli to jest 3/4 graczy to firma powinna pójść z torbami sprzedając tylko tyle egzemplarzy weź się zastanów tak na prawdę problem dotyczy małego procenta i Techland mógł nas delikatnie olać albo tak jak CD-Project w przypadku endrju321 mogła nas odesłać do producenta a z tego co widzę to się chłopaki starają sami coś z tym zrobić albo kontaktować się z producentem w naszym imieniu więc troszeczkę pokory.
3) Nie wiem czemu macie takie przekonanie że polska firma = oszuści albo "odcinanie kuponów" jak firma robi lokalizację + promocję to musi jej się to zwrócić. Jeden z was zasugerował że dystrybutor nie powinien wypuścić takiej zabugowanej gry, tylko pamiętajcie że polska premiera nie była pierwszą ta gra w europie już miała premierę i to w wcześniejszych wersjach co potwierdza fakt że błąd występuje u stosunkowo niewielkiej grupie niezadowolonych @#$@%% którzy się zawsze pewnie trafiają przy każdej grze. Chyba komputer macie od kilku dni i myślicie że jak kupicie program/grę to ona MUSI działać! ludzie to jest komputer, niezliczona ilość możliwych kombinacji sprzętowo softowych i nie jest możliwe przetestowanie na wszystkich jak wam się nie podoba to kupcie sobie konsole kupijcie gry 2-3xdrożej i będziecie mieć 99% pewności że będzie działać. Mam do was rade:
a) Poczekajcie na patcha.
b) Zróbcie formata.
c) Oddajcie albo sprzedajcie grę.
Wybierzcie jedną z możliwości i przestańcie pisać pierdoły to nie Onet!

4) Jeśli chodzi o błędy typu błąd inicjacji loki.exe to wybaczcie ale raczej to wina systemu.

ps.
Nie nie jestem pracownikiem techlandu:D
CD-Project tym bardziej
I Loki tak na prawdę mi nie przypadł do gustu sprzedam na Allegro przynajmniej pozytyw będzie ale patrząc rzetelnie polonizacja jest ok i wszędzie gdzie gra była wydana są takie problemy a rodzima firma nie odsyła nas do francuzów więc nie mam do nich zastrzeżeń
mysiaczek

Postprzez pudini » 21 wrz 2007, o 07:48

chyba pojde za Twoja rada mysiaczek i opchne lub wcisne jako prezent dla ciotecznego brata ta gre. nie mam zamiaru juz sie z nia meczyc.
pudini

Postprzez Luis666 » 21 wrz 2007, o 08:13

Słuchajcie ja rozumiem ze jest problem z Grą,jest to denerwujące ale normalne.W zasadzie z każda gra są jakieś problemy,po to jest takie forum aby później można było wprowadzić poprawki.Sam mam problem z napisami (2 post) i rada nie pomogła,ale jakoś to muszę znosić :) Co do zabezpieczenia przeciwko kopiowaniu gier przez piratów,to nie tylko jedyna gra zabezpieczona ta akurat blokada.Dla mnie irytująca była gra PSI-OPS. Zabezpieczenie miesza tak ze na moim sprzęcie gra porostu prawie nie chodzi.Kompa mam 3 razy takiego jak wymagania gry a kiedy zaczynam grac postać chodzi jak by w tyłku miała kija :) na dodatek po wejściu do jasnego pomieszczenia wiesza sie i nie da sie nosić broni bo nie da sie jej ruszać. Gra jest oryginalna z CD-Action i oni opisali ten problem,ze na niektórych komputerach tak po prostu będzie i już.Do dzisiaj pluje sobie w twarz bo moce jakie ma postać w tej grze są nieziemskie :) Każdy pewnie lubi podnieść strażnika i porzucać nim o ścianę,w ogóle go nie trzymając :) Co do Lokiego to powiem wam ze podobne problemy występują w wersji Angielskiej.Mam brata za granicą i tez ma ta grę i mówi ze podobne problemy występują w tamtych wersjach.Wierze ze Wydawca zrobi wszystko aby naprawić te błędy.
WIADOMO NIE MA GRY IDEALNEJ :)

Ps: a tak na marginesie jeśli jesteś prawdziwym fanem DIABLO to poczekasz na poprawki LOKIEGO :-P Ta gra to DIABLO 2007 :-D o wiele dłuższa,jeszcze bardziej ciekawsza i rzecz jasna piękniejsza :)
Luis666

Postprzez jarekgerus » 21 wrz 2007, o 09:11

lukaszm napisał(a):Dokładnie... To skandal. Wielkie halo, że 7.09 premiera, kupiłem edycję kolekcjonerską i mam ten sam problem z lokacjami. Przykro mi, ale usunięcie tego pliku nie pomaga, a żadnego patcha również nie instalowałem.

Potwierdzam, usuniecie pliku nie przynosi poprawy sytuacji; nic tylko czekac na patcha ... i miec nadzieje, ze rozwiaze on problem z ladowaniem lokacji. Szkoda tylko chlopakow z Techlandu, ze musza sie meczyc z nie swoim produktem
jarekgerus

Postprzez lukaszm » 21 wrz 2007, o 10:38

mysiaczek napisał(a):ps.
Nie nie jestem pracownikiem techlandu:D
CD-Project tym bardziej
I Loki tak na prawdę mi nie przypadł do gustu sprzedam na Allegro przynajmniej pozytyw będzie ale patrząc rzetelnie polonizacja jest ok i wszędzie gdzie gra była wydana są takie problemy a rodzima firma nie odsyła nas do francuzów więc nie mam do nich zastrzeżeń

Nie CD Project, tylko CD Projekt jak coś. To raz.
A dwa, że jeśli kupuję COKOLWIEK, to wymagam, by było to sprawne w 100%, czy jest to gra, czy telewizor czy bateria za 2 zł w kiosku. Idąc Twoim tokiem rozumowania, pewnie jakbyś kupił monitor mający kilkanaście bad pixeli, w ogóle byś się tym nie przejął, nie? Bo to przecież tylko monitor. A komputer to tylko komputer.
I jakbyś nie zauważył, ekhm, to jest forum problemów z LOKI-m, a nie miejsce na rady w stylu "będzie dobrze", więc jeśli nie masz nic konkretnego do powiedzenia, to lepiej się nie odzywaj.
I nie napisałem nigdzie, że to wina Techlandu.

A tak BTW, to czekam na e-maila z Techlandu. Albo na patcha.
lukaszm

Postprzez oski81 » 21 wrz 2007, o 11:59

O to właśnie chodzi bo co wydawca gry nie widział tych wszystkich problemów ? A co robili beta testerzy też tego nie widzieli ze gra nie chodzi płynnie albo jest problem z lokacjami ja tego nie mogę zrozumieć ale jak wydaje pieniądze na oryginalna grę to też wymagam odpowiedniej klasy produktu a nie czegoś co nie chodzi. Zobaczymy co zmieni patch ale ja sie rewelacji nie spodziewam.
oski81

Postprzez Techland-Support » 28 wrz 2007, o 14:10

Witam
Ukazał się długo oczekiwany patch 1.0.7.0 zapraszam do instalacji oraz dyskusji:
http://info.techland.pl/viewtopic.php?p=240#240
Techland-Support

Powrót do Rozwiązania najczęstszych problemów [FAQ]